Dit is social impact per persoon: Shahrazed in beeld

Shahrazed is 39 jaar wanneer ze in 2012 bij Vanhulley start. Ze woont sinds 2003 in Nederland. Oorspronkelijk komt zij uit Algerije. In Algerije is Shahrazed naar school geweest tot en met de middelbare school. Vervolgens kon ze geen opleiding volgen, omdat de burgeroorlog uitbrak. 

In 2002 is Shahrazed getrouwd met een Marokkaanse Nederlander die in Algerije op vakantie was. Een jaar later is zij naar Nederland gekomen. Zij kende de Nederlandse taal niet en had geen bron van eigen inkomsten. Dit maakte haar geheel afhankelijk van haar man. Haar focus lag op het grootbrengen van de kinderen, alleen werd ze vanbinnen steeds ongelukkiger. Ze wilde contact maken en had behoefte om deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij. In 2005/2006 heeft ze een inburgeringscursus gedaan op het Alfa college. Dit vond ze erg leerzaam, maar er was wel wat meer nodig. Om contact te krijgen met mensen en haar Nederlands te oefenen heeft ze zich in 2010 aangemeld als vrijwilliger bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het was dagbesteding voor haar. Ze maakte meer contact met mensen, maar voelde niet de voldoening en erkenning voor de talenten, kennis en vaardigheden die ze bezat. Ze realiseerde zich dat de enige manier om verder te komen het volgen van een opleiding was, maar toegang tot het beroepsonderwijs leek onbereikbaar vanwege de instapeisen en kosten.

"Ik kwam bij Van Hulley als een verwelkte bloem en ik ben weggegaan als een bloeiende boom"

Via multicultureel vrouwencentrum Jasmijn kwam ze in contact met Vanhulley. Ze begon op het atelier, zonder enige naaivaardigheid en startte met de AKA-opleiding. Ineens had ze een vol weekprogramma en verzorgde ze haar drie kinderen. In het begin een flinke uitdaging, maar ze heeft doorgezet en het traject succesvol afgerond met een diploma. Bij Vanhulley vond ze het gezellig. Een leuke sfeer en ze had steun aan haar collega’s. Vanhulley was voor haar een tweede thuis. Als ze problemen had kon ze er op het werk ook over praten. Opeens had ze er een grote groep vriendinnen bij gekregen.

Tijdens de AKA-opleiding werd al snel duidelijk dat Shahrazed erg goed en makkelijk kon leren. Ze kreeg het advies om het schakeljaar te doen ter voorbereiding op het hbo. Nooit had zij durven dromen dat dit nog mogelijk zou zijn! Zogezegd, zo gedaan. Een jaar na het verlaten van Vanhulley heeft Shahrazed een tweede diploma op zak en kan zij doorstromen naar het hbo. In de tussentijd heeft zij niet stil gezeten. Ze heeft zich als vicevoorzitter van het Wijkbedrijf Selwerd actief ingezet voor initiatieven in de wijk en heeft onder andere de PC-Werkplaats opgezet om mensen in de wijk te digitaliseren. Momenteel is ze bezig met de opzet van de buurttaxi. Daarnaast is ze adviseur minderhedenbeleid voor de gemeente Groningen. Ze werkt ook samen met de wijkwerkmakelaar om vrijwilligers te werven en projecten op te zetten om sociaal-maatschappelijke problemen in de gemeenschap aan te pakken. Ze is gedreven om zich in te zetten voor minderheden en komt met praktische oplossingen. Dit is haar talent en we gaan nog veel van haar horen, want ze zit nog vol ambitie. 

“Jolijn zei tegen mij: niet denken in beperkingen, maar durf te dromen. Dat zeg ik nu tegen alle vrouwen: durf te dromen”

Shahrazed-diplomaZP2T1cQVWH20g

Shahrazed bij haar diplomauitreiking

Deel dit bericht

Kopiëer de link, of stuur het bericht rechtstreeks via e-mail of WhatsApp.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws over ons!

Lieve Vanhulleybezoeker, het atelier is weer geopend! Je kunt bestellingen plaatsen zoals je gewend bent. Blijf gezond! Liefs, Team Vanhulley