SSBB of: het activeren van hersencellen

Het academiegebouw van de Universiteit Groningen is prachtig. Straalt van buitenaf al iets uit van: hier komen oneindig veel hersencellen tezamen voor the greater cause. In de aula wordt dat gevoel nog eens benadrukt. Wie wijs is mag hier zijn of haar (Aletta...) zegje doen. De eerste keer dat ik vanaf die indrukwekkende kansel de menigte mocht toespreken was ik juist flink wat hersencellen moedwillig aan het vernietigen. Of in elk geval aan het verdrinken. Ik was lustrumpraeses van RKSV Albertus Magnus.

Toen mij 37 jaar later gevraagd werd op diezelfde plek de lezing te houden voor de start van het prestigieuze Honours College was dat een uitgelezen kans voor een revanche. En met mijn overgebleven hersencellen heb ik mij daar gewaagd aan de koppeling van destijds opgedane academische kennis aan mijn 25-jarige ervaring als ondernemer. Beter: aan mijn ervaring als oprichter van Vanhulley, nu bijna 7 jaar geleden.

Die academische kennis kwam van de studies psychologie (niet afgemaakt) en bedrijfskunde (wel afgemaakt). Pas bij Vanhulley raakten deze twee kanten elkaar: we combineren een maatschappelijke missie met een commerciële doelstelling. Superlastig, maar het mooiste dat ik ooit heb gedaan. En als ik dan jonge mensen moet inspireren, studenten aan het begin van een veeleisend programma als het Honours College, dan zijn mijn lessen terug te voeren op vier letters en drie motto's: SSBB

Share

Deel je idee. Deel je ideeën. Het is ongemakkelijk en kwetsbaar als je denkt een lumineus idee te hebben waar de wereld op zit te wachten, of een gedachte die baanbrekend is, en je brengt het out in the open. Maar als je niet deelt, dan kan het niet groeien. Krijgt het geen weerwoord. Voordat ik Vanhulley lanceerde heb ik een jaar lang met veel mensen gepraat. En kreeg ik waardevolle tips en contacten terug. En inderdaad: ook wel eens een slapeloze nacht toen iemand overduidelijk probeerde mijn idee te kopiëren ("zeg nou zelf, een boxershort uit een overhemd, hoe uniek is dat nou"...). Maar zonder delen zou Vanhulley (en die term dekt de lading echt precies: niet alleen van mij, maar van hullie!) nooit zo ver gekomen zijn. Delen maakt in alle opzichten gelukkig, omdat het uitgaat van vertrouwen. 

Start

Begin gewoon. Als ik Vanhulley had aangepakt zoals mij destijds bij het vak projectmanagement was geleerd, dan zat ik waarschijnlijk nu nog te staren naar Excelsheets met diverse scenario's. Dan had ik onderweg niet zo gigantisch veel geleerd. Van de categorie open deuren is die van de-weg-ernaartoe-is-belangrijker-dan-het-doel wel absoluut waar. Ook in mijn moeilijkste momenten heb ik nooit een seconde spijt gehad van dit avontuur. Wat er nu staat had ik in 2012 nooit kunnen verzinnen. Het is mooier, beter, invloedrijker, inspirerender dan toen ik alleen maar had uitgerekend dat 'het uit kon' bij 500 boxershorts per maand. 'Het uit kon', wat een term. Vanhulley kon vanaf de eerste seconde voor mij al uit. 500 boxers hebben we nog nooit gemaakt in 1 maand. En dat brengt me bij het laatste:

Be Brave

Het belangrijkste, eigenlijk in alles wat je doet, komt wat mij betreft neer op lef hebben. Wees nieuwsgierig, doe niet standaard, kies niet voor de veilige weg. Die ken je al. Hier volgt meteen een waarschuwing: lef is verslavend: als je er eenmaal in bevestigd bent, word je steeds moediger. Ik ben nooit een barricadebeest geweest, heb tot aan Vanhulley een redelijk smooth en risicoloos werkend leven gehad. Achteraf heb ik mezelf eigenlijk onvoldoende uitgedaagd. Vanhulley vroeg lef, en eenmaal op die weg (die zeker niet recht of zonder kuilen was of is) wil je alleen maar meer. Ik gun iedereen een gezonde dosis lef, want dat hebben we in deze tijd heel hard nodig. Bonus: je wordt er een leuker mens van.

En zo heb ik, letterlijk terzijde gestaan door de vrouwen en de producten van Vanhulley, hopelijk een aantal van die aldaar verzamelde hoeveelheid hersencellen in de aula in beweging kunnen zetten. Share. Start. Be Brave.

 

Deel dit bericht

Kopiëer de link, of stuur het bericht rechtstreeks via e-mail of WhatsApp.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws over ons!

Lieve Vanhulleybezoeker, het atelier is weer geopend! Je kunt bestellingen plaatsen zoals je gewend bent. Blijf gezond! Liefs, Team Vanhulley