Waarom wij -nu nog- geen mondkapjes maken

De vergelijking die Kees Klomp onlangs gebruikte, met hoe modder na een tijdje zich splitst in helder water boven een stevige basis van zand op de grond, gaf me een goed haakje om bovenstaande titel uit te leggen.

Voorop staat dat mijn (en die van heel, heel veel anderen) handen jeuken, en dat onze machines stilstaan. Superfrustrerend. Dus toen er sprake was van een nijpend tekort aan mondkapjes, schoot ik direct in de doe-stand. Patronen gedownload, werkbeschrijvingen vergeleken, en overal rondgetoeterd dat we graag meehelpen. Tegelijkertijd werd ik -terecht- overal in getagd, overspoeld met whatsappjes, contactformulieren en mailtjes. Neem daarbij alle aandacht in diverse media over particuliere initiatieven, en de 'modderfase' was compleet. En in modder heb je geen helder zicht.

Ik heb me de afgelopen dagen uitgebreid laten informeren, geprobeerd de hoaxes ('de coronamolecuul is groot en kan niet door katoen') te scheiden van de wetenschap. En ik heb dus gesproken met verschillende specialisten (op het gebied van infectiepreventie, sterilisatie, etc) in verschillende ziekenhuizen. Daarbij beweer ik niet dat ik de kennis in pacht heb, maar ik ben wel wat wijzer geworden:

  • mondkapjes van katoen beschermen je niet tegen corona
  • in azië draagt men mondkapjes blijkbaar vooral om anderen niet te besmetten. Dat zou betekenen dat je ziek bent als je een mondkapje draagt. In dat geval is binnenblijven, zoals nu de richtlijn is, dus een betere optie dan ziek de straat op te gaan met een mondkapje.
  • een ondeugdelijk mondkapje kan schijnzekerheid geven, het idee dat je beschermd bent, terwijl dat echt niet zo is, en maakt dat je misschien onvoorzichtiger wordt. Dit is dus een geval dat 'iets' NIET beter is dan 'niets'.


Langzamerhand is het zand naar de bodem gezakt en is het zicht wat helderder geworden. Zo gauw het juiste materiaal er is, en er duidelijke instructies zijn gaan we volop aan de slag, en leveren we hopelijk een mooie bijdrage met ons atelier. Nogmaals: onze handen jeuken om aan de slag te gaan. Met betekenisvolle mondkapjes....zal ik maar zeggen!


Jolijn 

Disclaimer: het kan natuurlijk zijn dat als je dit leest we al volop bezig zijn, en dat kan ik alleen maar hopen. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op. En in deze tijd met alle onzekerheden is het geweldig om te zien hoe iedereen kijkt waar hij of zij kan bijdragen. Het sterkt me in mijn overtuiging dat (zoals Rutger Bregman zegt) inderdaad de meeste mensen heel erg deugen!

 

 

 

 

Deel dit bericht

Kopiëer de link, of stuur het bericht rechtstreeks via e-mail of WhatsApp.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws over ons!

Lieve Vanhulleybezoeker, het atelier is weer geopend! Je kunt bestellingen plaatsen zoals je gewend bent. Blijf gezond! Liefs, Team Vanhulley