Wad van Waarde
6 oktober 2022
Wad van Waarde Linnen inzamelen Vanhulley
Laat je oude linnen niet liggen! 👗🚮

Onze Waddenzee heeft last van plastic, en dat pakt Wad van Waarde aan bij de bron. We vinden het daarom supertof dat wij hierin kunnen meehelpen! Samen met Wad van Waarde zijn we op een missie om dit probleem op te lossen door alternatieven te ontwikkelen voor het plastic afval dat helaas in zee belandt. Om het proces te versnellen wordt er gebruikt linnen gezocht. En jij kunt meehelpen!

De boosdoeners

Voorbeelden van producten die je veelvuldig in het water tegenkomt zijn de welbekende plastic tasjes. Maar ook microplastics, van polyester kleding, die via het wasmachinewater uiteindelijk in zee terechtkomen.

Deze producten kunnen worden vervangen door alternatieven van linnen, een duurzame stof gemaakt van vlas. Met lokale teelt, kunnen zulke zakken én tal van andere producten in de toekomst van ons eigen linnen gemaakt worden.

Eigen linnen?

Dit voorjaar is in samenwerking met Van de Bilt Zaden en Vlas BV en It Erfskip 5,75 hectare vlas ingezaaid bij enkele Friese boeren van de Agrarische coöperatie de Waadrâne. In de toekomst kunnen mooie producten worden gemaakt van lokaal geteeld en gesponnen vlas: zo krijg het Wad nog meer waarde!

Vroeger werd vlas langs de hele Waddenkust verbouwd. Toen de markt voor katoen uit verre oorden op gang kwam, werden het vlas en linnen te duur. Langzaam maar zeker verdween de hele keten uit Nederland en zelfs grotendeels uit West-Europa. De teelt van vlas is intensief, maar het is zeer goed voor het verbeteren van de grond. Vlas is een ideale groenbemester voor boeren om eens in de zes of zeven jaar op het land te hebben. Er is nauwelijks kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen voor nodig én insecten worden er blij van. Dit draagt bij aan de biodiversiteit.

Inzamelbox linnen wad van waarden vanhulley recycle upcycle groningen waddengebied waddenzeen

Oproep! ♻️

Heb jij nog oud huis-tuin-en-keuken-linnen liggen? Of linnen kleding die beschadigd is of die je niet meer draagt, of misschien niet meer past? Lever het in bij een van de aangesloten kringloopwinkels in Groningen en Fryslân. Jouw oude linnen worden gebruikt voor het maken van nieuwe, waardevolle producten. Kijk op www.wadvanwaarde.nl voor alle adressen.

Inzamelpunten

Over Wad van Waarde

Wad van Waarde wil de overgang naar een circulair systeem versnellen. Het project laat zien hoe economie, natuur en toerisme hand in hand kunnen gaan en hoe een systeem zonder niet-afbreekbare wegwerpproducten van plastic eruit kan zien. De alternatieve producten zijn gemaakt van lokale gewassen en natuurlijke (biobased) kunststoffen door regionale ondernemers. Hiermee worden mooie producten gemaakt die iedereen kan gebruiken, zonder onze planeet of je eigen gezondheid te schaden. Lokaal bedacht, lokaal gemaakt, lokaal gebruikt en bovendien gemaakt van lokale grondstoffen.

Wad van Waarde Linnen inzamelen Vanhulley

⛵⛵⛵⛵⛵⛵

Wad van Waarde is een meerjarig programma van House of Design, Ecoras, It Erfskip, Vanhulley, TCNN, Friesland College, NHL Stenden Hogeschool, Van de Bilt zaden en vlas, Reblend, Huis Veendam, Agrarisch Collectief Waadraâne en Enschede Textielstad.

Meer over Wad van Waarde

Renewi laat haar afgedankte bedrijfskleding upcyclen tot nieuwe producten door Vanhulley.
Bedrijfskleding Renewi wordt sporttas

Renewi laat haar afgedankte bedrijfskleding upcyclen tot nieuwe producten door Vanhulley!

Catalogus Vanhulley 2021

Bekijk hier onze catalogus voor een overzicht van al onze B2B-producten!